Praktische tips & RC techniek
E-mail Print

Hoe begin ik ermee?

Je bent een keertje bij ons op de club komen kijken en elektro rc auto racen lijkt je wel wat. Hoe begin ik eraan zul je je misschien afvragen.

Om te beginnen rijden met een schaal 1/10 elektro rc auto heb je een minimum aantal zaken nodig. Allereerst een auto. Dit kan een ready to run (rtr) of een zelfbouw pakket zijn. Een rtr is meestal een vrij compleet start pakket bestaande uit een auto met body, elektronica, batterij en een zender.  De auto is reeds gebouwd en de elektronica geïnstalleerd. Deze pakketten zij doorgaans goed geprijsd en ideaal om de hobby mee te beginnen.

De Tamiya TT-01, LRP S10 Blast TC en de HPI RTR Sprint 2 Sport zijn enkele van de voorgebouwde pakketten die courant verkrijgbaar zijn.

Tamiya TT-01 RTR LRP S10 Blast TC

HPI Sprint 2 Sport

Bovenstaande auto's worden meestal (niet altijd) geleverd met een standaard Nimh stickpack van 7.2 volt en een traaglader.  Het is aangeraden om er nog een pack of twee bij te kopen en alle batterijen vooraf te laden  zodat je toch een paar keer kunt rijden zonder uren te wachten op het herladen ervan.

Stickpack met lader

Wil je tijdens een training of clubrace sneller je batterijpacks terug opladen dan schaf je best een snellader aan. Let er bij de aanschaf wel op dat je een lader koopt die ook geschikt is voor het laden van Lipo batterijen. Deze batterijen zul je later willen gebruiken om in de Superstock mee te rijden omdat deze meer snelheid geven aan je wagen.  In de Stock klasse is de maximum snelheid zowiezo beperkt tot 35km/u en daarvoor zijn de Nimh stickpacks voldoende sterk.

De prijzen van een snellader variëren tussen de 75€ en 400€ afhankelijk van het aantal functies die je wil hebben.  Een standaard snellader zoals de Graupner Ultramat 14 Plus voldoet voor de meeste Stock racers. Wil je meer features dan ga je best voor bijvoorbeeld een LRP Pulsar Touch Competition of een ander high end model.

Graupner Ultramat 14 PlusLRP Pulsar Touch Competition

 

 

 

 

 

 

 

 

Je hebt nu je wagen met zender en ontvanger, een aantal batterijpacks en eventueel een snellader. Nu is het tijd om rondjes te gaan draaien op het circuit. Doe het in het begin rustig aan en kijk en leer van de meer ervaren rijders. Zie hoe hun de ideale lijn rijden op het circuit en probeer dit achterna te doen. Probeer ook zo constant mogelijk te rijden. Het is altijd beter en sneller om traag goed rondjes te rijden dan om snel over het circuit te razen en veel tijd te verliezen is crashes en slippers. Denk eraan, trager en constant is sneller dan snel en roekeloos.

 Zoeken

Sociale Media